Welcome to my woolly world

maandag 28 februari 2011

Stofjes

Vanochtend belde de postbode aan en overhandigde me deze zak. Post uit Amerika! Dat ging snel! Ginds verstuurd op 22 februari en vandaag gearriveerd zonder aanbiedings- of douanekosten. Wat zit er in?


Dankzij de consumindermaatregelen kon ik me weer wat stofjes veroorloven. Eigenlijk ook een beetje om te consuminderen (weer een goed excuus :-), want 't zijn allemaal soldenstofjes, de dollar staat laag zodat de verzendkosten wegvielen, en we maken er zelf bruikbare spulletjes mee.


Dochters tweede flanelen dekbedovertrek is gisteren goedgekeurd en in gebruik genomen. Enkel dinsdagavond nog de kussensloop flocken tijdens 't Stiksel.
Twee van de nieuwe stofjes zullen dienen voor een koel zomers overtrek. De rest vindt zonder twijfel een bestemming in de nabije toekomst.

vrijdag 25 februari 2011

Ploesjbloes Uil

Gisteren eindelijk nog een ploesjbloes afgewerkt. Na 2 poesploesjbloezen eens een uiltje gemaakt, want uiltjes zijn fotogeniek. Geen tijd/daglicht om dochter nog vlug model te laten spelen dus moet het maar zo op de foto.
Fijn weekend allemaal!


donderdag 24 februari 2011

Award

Vandaag kreeg ik zomaar eventjes deze award van Marjo ('s Cosy Corner). Een fijne attentie om de dag mee te beginnen! Zeker omdat ik deze ook mag wegschenken aan 3 tot 5 andere (beginnende) blogsters!


Graag zou ik deze award geven aan:

Stikselleden Nicky: http://poppedijne.blogspot.com/
en Luce: http://mararangi.blogspot.com/
en Ester: http://bagofjoe.blogspot.com/ 
'So Filles' : http://so-filles.blogspot.com/
Consumindermama: http://natuurlijkzuinig.blogspot.com/

Jullie kunnen 'm weer verder doorgeven!

woensdag 23 februari 2011

Handschoenen mama, geen wanten!

In navolging van mijn prachtige Secret Valentinecadeautje, gemaakt door Inne, vond mijn dochter het hoog tijd worden voor een paar nieuwe handschoenen. En snel wat!
Een paar avondjes breien en priegelen met 4 naalden leverde dit resultaat op.
Links de mooie polswarmers die Inne breide, rechts dochter 's nieuwe assorti-met-mama handschoentjes opgefleurd met een bloemetje uit dit boek.

maandag 21 februari 2011

Consuminderen

Omdat niet iedereen over hetzelfde budget beschikt, omdat iedereen naast de vaste kosten graag nog wat overhoudt om iets leuks mee te doen/kopen geef ik jullie wat besparingstips die ik hier toepas. Op die manier kan ik met een kleiner budget toch af en toe wat leuke stofjes, grotendeels in de solden, kopen!
Mijn kinderen zijn opgegroeid op deze manier en brengen soms zelfs nieuwe ideeën aan.
Elk jaar daalt mijn electriciteitsverbruik en krijg ik na afrekening telkens wat terug, mijn nachtverbruik ligt hoger dan het dagverbruik. Vermits ik pas midden vorig jaar ben begonnen met waterbesparing wacht ik het effect af.
De lijst is zeker niet compleet. Jullie tips zijn altijd welkom!

De gebruikelijke tips, die je overal terugvindt, worden hier uiteraard zo goed mogelijk toegepast: radiatorfolie, dakisolatie, dubbele beglazing, 2-voudig electriciteitstarief enz.

Ook heb ik onlangs enkele consuminderblogs ontdekt, die link ik onderaan.

Enkel tips:

VOEDING:
*aardappelen, pasta, rijst, soep enz. koken: verwarmen tot koken, vuur uit en langzaam laten garen zonder energieverbruik + aardappelen zijn heerlijk vast. Wie een ouderwetse kachel heeft kan daarop aardappelen, fazant enz. laten garen in een gietijzeren pan. Zalig lekker!
*dubbele portie pasta, rijst, aardappelen koken: energie besparen + tijd besparen. Je kan om de dag afwisselen want blijft enkele dagen vers in de koelkast.
*grote pot soep koken en in porties invriezen
*makkelijke! groenten zelf kweken: courgettes (per plant = opbrengst +/- 10 courgettes!), pompoenen (laat maar groeien), pastinaak (zaaien, uitdunnen en laten groeien), platte peterselie! (supermakkelijk en veel vitaminen: bv voor onder puree), rucola & koriander (1 rijtje per week).
*zelf planten stekken: meestal gewoon takje in de grond steken en water geven (lavendel, klimop, ...)
*leegte in diepvries opvullen met isomo: lucht wordt ook constant afgekoeld, isomo niet.
*brood in de diepvries: de nodige hoeveelheid uithalen zodat je nooit brood hoeft weg te gooien. 
*vlees/gevogelte kopen in grote (reclame)verpakkingen en verdelen in porties voor de diepvries.
*drank- & andere blikjes: platdrukken (onder stevige plank) en dan in PMD-zak.
*herbruiken van yoghurt-, kwark- en botervlootjes.
*snelkookpan gebruiken voor soep, stoofvlees, ...
*als je je op Ecover of andere sites (o.a. Whiskas) inschrijft ontvang je soms een mail met bon voor gratis product (vandaag gekregen!)

WATER:
*grote (maat)beker naast keukenkraan: opvangen van koud water voordat 't warme water verschijnt. Hiermee planten gieten, borden spoelen,  drinkbakje poezen vullen enz.
*spoelwater van groenten: wc doorspoelen, bloembakken gieten.
*regenwater opvangen: wc doorspoelen met een (leuke) emmer (geen budget voor ondergrondse tank). Water wordt almaar duurder. In de zomer het buitenzwembadje mee: chloortablet er in en je hebt helder & zacht water. En natuurlijk planten gieten in de zomer, kattenbakken ermee uitwassen enz.
*badwater: in de zomer (teveel vocht in de winter) wc op de badk. mee doorspoelen.

BRANDSTOF & ELECTRICITEIT
*een electrische boiler: zekering 's ochtends af en 's avonds op (nachttarief), zo heb je toch altijd warm water.
*overdag de thermostaat op 17,5°C, 's avonds op 18°C. Een warm vest dragen of rusten onder een warm dekentje (met nog een kat daar bovenop :-)
*op de autosnelweg 110km/u, vanaf 3000toeren stijgt het verbruik rechtevenredig.

KOPEN:
*via internet is vaak een stuk goedkoper: staat er https:// bovenaan in de balk als je wil betalen, dan betekent dit dat de site beveiligd en betrouwbaar is.
Zo kocht ik zoonlief z 'n schoolrugzak van Dakine hier voor 10€ minder (verzendkosten incl) en had hem al na 2 dagen! Mijn Pfaff naaimachine hier voor 100€ minder mét trolley! Fotobehang hier.
*2de hands  & solden kopen: via 2de hands-websites, in kringloopwinkels of rommelmarkten. Een beetje pimpen of reinigen/ontsmetten en het valt er niet meer vanaf te lezen. Vintage & brocante spullen hebben hun charmes. Zo staat hier al enkele jaren een schommel voor 15€,  een grote grenen kast van bij Troc, een lange 2de handse Ikeatafel van 't inernet die ik wit verfde, een grote kleerkast van 't internet, kinderbed van de kringloop enz.
Websites: www.2dehands.be, www.kapaza.be, www.ebay.be.
Dingen verkopen via deze sites: speelgoed in oktober/november (Sinterklaas), sneeuwlaarsjes in december, ....

PREMIES:
op federaal of gemeentelijk niveau.
verbeteringspremie: geen tijdslimiet van 3 jaar tegenover zoals bij de renovatiepremie!
verzekering Gewaarborgd Wonen

CONSUMINDERBLOGS:

Oh ja, ik ben ook lid van LETS, een systeem voor het 'ruilen' van diensten. Je kookt bv. spaghettisaus voor iemand en ontvang daarvoor punten, iemand anders komt bij jou een iets afbreken, tuinieren enz. Het gaat in Limburg wat moeizaam omdat het verspreidingsgebied groot is. Misschien dat LETSLeuven beter marcheert.


Ziezo, met deze besparingen komt er weer wat ruimte vrij om mooie stofjes in de solden te kopen :-)

donderdag 17 februari 2011

Kersenpithoesjes

Eigenlijk feitelijk waren wij niet echt hygiënisch bezig. Kersenpitjes aan de voeten, in de rug, op de buik, willekeurig gebruikt door 3 kersenpitminnende gezinsleden. Dus kreeg ieder een gepersonaliseerd hoesje, model kussensloop. In ons geval, 2 poesgerelateerde stofjes en eentje met pralientjes voor de grootste snoeper in huis, al kan daar twijfel over bestaan wie met die eer mag gaan lopen.

                                     Hela Toulouse, dat zijn wel geen echte poezen hé!

dinsdag 15 februari 2011

Een kettingreactie

hoe ontstaat dat?

Het begint met één vogeltje.


Het wordt gevolgd door 2 vogeltjes.


Lushaken? Leuk! Bovenkamer denkt schaapje!


Grappig, die beesten! Nog langharige, krullerige of stekelige schepsels?


 Mag het ietsje meer kleur?


Geen idee waar het eindigt, een lus ....



zondag 13 februari 2011

Kittens & katten

Vandaag werd eindelijk Boris, ons laatste pleegkatje geadopteerd. Een superlief katertje dat al heel wat meemaakte. Binnenkort start het 'seizoen' weer en kan de opvang van weeskittens beginnen. Mensen die erover denken om in de toekomst een poes of kitten in huis te halen mogen zeker mijn blog in 't oog houden. Ik zal hier regelmatig berichtjes posten over kittens die bij mij terechtkomen totdat ze oud genoeg zijn om geplaatst te worden.
De adoptieouders van Boris zijn 2 hele lieve mensen en tevens eigenaars van dit leuke kralenwinkeltje in Hasselt.

woensdag 9 februari 2011

Op aanvraag: Tutorial schaapje

Minnie was mijn eerste schaap, een Suffolk. Een schat, die elk jaar voor een dartel lammetje zorgde. En voor wol, die ik spon en waarvan ik wel eens een trui durfde te breien (daar gaat mijn reputatie). Helaas kwam zij jaren geleden onverwacht aan haar einde door .... ik ga u de details besparen. Ik mis haar nog altijd. Zij was de inspiratiebron voor dit gehaakte schaapje.

                                                          De echte versie.

                                                       De gehaakte versie.

Ik heb in grote lijnen de beschrijving van het vogeltje van Attic24 gevolgd.
Hoe je lussen haakt, lees je in dit PDF'ke dat je eventueel kan saven/printen.
Het patroontje vind je hier.

maandag 7 februari 2011

Mini Pfaff en Singer

Zijn ze niet schattig, deze 2 naaimachientjes die ik zomaar kreeg omdat ik zat te kwijlen toen ik ze zag?
Ongebruikt, maar niet meer in werkende staat en vandaar nog als restant in de donkere stock van een gepensioneerde speelgoedwinkel. In de originele doosjes.
Dat kan er nog wel ergens bij, in mijn stilaan museum-in-wording.

donderdag 3 februari 2011

Klein maar ozolief

Het rolgordijn van dochterlief werd snel opgeleukt met 2 verliefde poesjes.
PS. Er werden nog wat nieuwe items in de uitverkoop gezet.